Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa nezblázniť z učenia

Ďalšia vec zo série praktických rád je to ako sa učiť a naučiť. Ľudia obvykle robia chybu typu ,,áááá ešte mám čááás skúška je ďalekooo" a potom keď na to príde je neskoro...
Sám som si všimol vo svojom okolí že ľudia si nechávajú veci na poslednú chvíľu a potom panikária... Treba si uvedomiť že do školy nechodíme len ak je skúškové obdobie ale celý rok, čo znamená že učiť sa treba stále! Nie len pred písomkou atď. Takže môj recept je že v triede dávam pozor, vždy hneď ako je to čerstvé sa pustím do písania úloh, že kým bude ďalšia skúška či písomka už som s domácou úlohou z minula hotový a nebudem čakať kým sa mi nahromadia z celého mesiaca či pól roka a potom to chcem riešiť všetko naraz behom týždňa. Ak triedim otázky atď. robím to permanentne ako príde hneď zapíšem uložím tam kam treba atď. Nenechám sa prekvapiť. To je ako pri chudnutí že je to pomalý a dlhodobí proces a nerobí sa to tak že dva týždne budete hladovať ale každý deň sa hodinu hýbať! Presne toto robím s učením!!! Situácia na chodbe: Kopa ľudí v strese listujúcich v poznámkach, s nádejou že si ešte to čo pozrú a naučia čo je pod tlakom nemožné, ďalší čo to vzdali a opierajú o stenu dúfajúc že to dobre dopadne, a nakoniec my pripravení! :-) Proste kým ostatní listovali v zošitoch my sme si boli dať langoš, na chodbe sme si čítali časopisy, alebo sme sa rozprávali o bežných súkromných veciach s hlasnými chvíľkami smiechu ako keby sa nič nedialo, lebo sme vedeli že vieme a sme pripravení. Samozrejme nemôžete mať v hlave také množstvo tematických okruhov pripravené v hlave že to odrecitujete na najlepšiu známku ale ide tam s tým vedomím že ste sa celý rok pripravovali, učili, a nemôže vás nič prekvapiť lebo to dáte minimálne na postačujúcu známku.


Časom pridám ďalšie skúsenosti ak nejaké ešte objavím. Ak aj vy nejaké méte podeľte sa o tom na našom diskusnom fóre kde sa stačí len raz zaregistrovať a potom môžete veselo diskutovať aj na rôzne iné témy. Ak tam už ste tak sa prihláste a napíšte názor.


Čítajte aj: úvahy okolo oného

Čítajte aj: zamestnávatelia bránia vo vzdelávaní





Škola a práca | stály odkaz

Komentáre

  1. Neostáva mi nič iné len súhlasiť
    Ahoj
    vďaka za tvoj komentár.
    Samozrejme súhlasím, že keby som sa učila priebežne, nemala by som čo teraz riešiť. Na niektoré predmety sme boli nútení sa učiť priebežne, lebo nás na cvičeniach skúšali. A práve keď sa učím štátnicovú otázku, v ktorej sa spájajú viaceré predmety, tú časť vytvorenú týmto predmetom si musím už len zopakovať. Avšak som sa nie všetky predmety učila týmto spôsobom a teraz mi je to ľúto, ale už je neskoro. Dúfam, že nájdem pevnú vôľu a na mgr-stupni si vytvorím návyk učiť sa priebežne...
    Presne ako s tým chudnutím - dlhodobý proces. Skutočne fajn prirovnanie.
    Prajem Ti krásny deň.
    publikované: 28.05.2015 18:39:24 | autor: peta5 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014