Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zamestnávatelia bránia vo vzdelávaní

Ľuďom čo nadávajú na svoj mizerný život, mizerný plat, spodinové zamestnanie atď. hovorievajú že je demokracia, každý má rovnaké možnosti, tak každý žije tak ako si zariadil. Dávnejšie som zvykol tvrdiť že nemá každý hlavu na školu a učenie ale časom ma zopár inteligentných ľudí presvedčilo že žiaden zdravý človek sa nenarodí s podpriemerným IQ! Každý má na to aby zvládol maturitu a vysokú školu. Ale čo ak nám v tom bránia podmienky?

Ako som už písal v článkoch o zamestnávateľoch v priemysle a novodobom otrokárstve, tak z toho vyvodzujem že tento systém pracovného času sa dotýka aj ľudí ktorí sa chcú vzdelávať. Niektorí majú rodiny a chceli by sa venovať svojim najbližším. Niektorí sú slobodní, keby žili len pre (nechcem to nazvať kariérou) workoholizmus tak je to OK. Lenže kariéra je ťahať nadčasy v nejakej redakcii časopisu, v nejakej kancelárskej budove kde len základný plat majú 4x väčší ako my a nadčasy majú zaplatené tiež perfektne. Robia sedavú prácu pri počítači v čistej kancelárii a keď si to šéf všimne tak ide postup z nejakého XY managera na ďalší post XXY managera. Ale človek s učňovským vzdelaním pracujúci v priemysle za minimálnu mzdu čo z toho má že odrobí 240 hodín za mesiac? Po piatich pracovných dňoch potiahne aj sobotu príp. nedeľu? Nemá z toho absolútne nič. Stále bude na tom istom mieste za ten istý plat! V priemysle to funguje ináč ako v Office mrakodrapoch.

Na nejakom úrade alebo v kancelárii ocenia že si človek chce spraviť výšku lebo tam to vzdelanie využije pri svojej práci. Vo fabrike za strojom ide o to aby plnili normy, makali stále rýchlejšie, vytlačili maximálny výkon zo seba aby sa zákazky dokončili na čas a majiteľ inkasoval od spokojného zákazníka svoje milióny. Tam nepotrebujú človeka čo kvôli škole vynecháva nadčasy ale aby im stál pri stroji aj 12 hodín denne 7 dní do týždňa a makal! Raz som zažil aj to že sama vedúca hovorila novým ľuďom vo fabrike že: My potrebujeme ľudí čo chodia aj cez víkendy do práce a nie študákov čo v sobotu neprídu a potom tam musia zháňať človeka brigádnika alebo tam dať niekoho z inej pozície, potom zase na tamtej bude chýbať človek.

Pri dennej forme štúdia je ten problém že vekovo ani nezapadnem medzi ostatných i keď vysokú dnes začínajú mnohí aj po 25-ke. Ak som nebýval nikdy medzi najlepšie sa učiacimi žiakmi a maturitu som tiež spravil externe ani by som nemusel zvládnuť to čo vyžadujú od denných študentov. Najväčším problémom by však bolo prefinancovanie celého štúdia. Pri dennom nieje školné ale sú výdavky na dochádzku, skriptá atď. Bez príjmu by to nešlo keďže by som musel opustiť zamestnanie.

Pri externej forme štúdia je zase to že tie peniaze čo zaplatím na školné ušetrím na dochádzke keďže sa tam stačí dostaviť 1x do týždňa. Od externistov nevyžadujú taký výkon ako od denných. To je také nepísané pravidlo len tak medzi riadkami. Ak sa podarí nájsť zamestnávateľa ktorému stačí práca cez pracové dni a nebude vyžadovať aj soboty tak mám šťastie a môžem mať popri tom aj príjem. Ale toto je dosť ťažké v dnešnom priemysle ktorý pozerá len na svoje zisky a nie na zákonník práce.

Ak ste teda slobodní, bývate u rodičov (čo je tiež veľké plus ak vás živia) tak sa skúste dohodnúť aby ste aspoň v čase štúdia nemuseli prispievať na domácnosť. Jediná šanca pre dospelého človeka je rok dva makať a snažiť sa čo najviac ušetriť a potom s nejakou štartovacou sumou vyraziť na vysokú školu. Mnohí mladí však majú svoje záľuby, chcú sa baviť, rodičia im netolerujú aby neprispievali na domácnosť... to majú veľmi ťažké. Veď si len zoberme že so všetkými výdavkami na 3 roky externého bakalárskeho štúdia potrebujeme minimálne 3000€. Lepšie keď je rezerva na dochádzku a pod. Tak aj 3500€. Ja som už pracoval na viacerých miestach kam sa dostane obyčajný človek s nižším vzdelaním (SBS, Supermarket, fabriky, údržbár) sú platy do 350€. Aj človek čo nefajčí, nemá nejakú drahú záľubu, má nejaké minimálne výdavky ušetrí najviac 200€ mesačne. Takže musí pracovať aspoň rok a pól aby si túto sumu našetril! Takže ak má človek 25 a chce ísť na vysokú tak tú sumu môže mať k dispozícii najskôr ako 27 ročný, 3 roky štúdia a skončí ako 30 ročný - stále iba absolvent bez praxe.

Život v úspornom režime: Málokto má takú silnú vôľu ako ja čo som sa rozhodol vzdať sa všetkých svojich záľub v prospech vzdelania. Mám mobil na paušál ktorý si chcem po skončení viazanosti dať odpojiť a číslo preniesť na predplatenú kartu (teda obmedziť telefonovanie), internet si tiež dám odpojiť po skončení viazanosti, ostane mi televízor, mobil na ktorý môžem len prijímať hovory, počítač bez internetu... Vzdám sa toho štandardu ktorý má každý druhý človek len v prospech štúdia. Nepôjdem nasledujúcich 5 rokov na dovolenku. Prichádza stereotyp práca <-> doma len aby som čo najviac ušetril. Kým sa iní mladí chodia baviť, chodia na dovolenky a užívajú si život. Ale sú to predsa len veci ktoré k životu nepotrebujeme nutne ako kyslík či vodu, iba nám ho spestrujú. Žiadna káblovka, žiadny internet proste nič čo cucia peniaze. Budem platiť len to čo je povinné. Iná cesta žiaľ ku vzdelaniu nevedie.

Úsporný režim nemusí byť katastrofa: Dajú sa však nájsť v každej domácnosti aj lacnejšie záľuby. Napríklad príjem 4 televíznych staníc zdarma ktoré sú dostupné cez klasickú anténu je tiež viac ako nič. Netreba mať nutne káblovku ktorá ťahá mesačné poplatky. Mobil na kredit vás donúti odvyknúť si od neustáleho vyvolávania čo je len zdravé :-). Treba si sadnúť na bicykel miesto sedenia v bare či pizzérii. Tiež vám to len k zdraviu pridá. V každej domácnosti sa nachádzajú police s knihami, tak si ich vezmite a čítajte! Treba proste vydržať a ono to prinesie svoje ovocie. Ďalšia super rada (síce nie najpríjemnejšia činnosť) je nacvičovanie si učenia sa. Ak viete že šetríte na vysokú a o rok, dva tam chcete ísť tak nezaškodí ak si sadnete počítať nejaké príklady, čítať niečo o odbore na ktorý sa chystáte. Človek čo má nejaké roky výpadok zo štúdia nieje zvyknutý na to tempo učenia sa. Tak aby nebol šok treba si permanentne niečo prečítať o geografii ak ju idete študovať (to bol príklad) a tak v škole nebudete čumieť ako tela na nové vráta.


<< Diskusia >>

 


Čítajte aj: Nespravodlivé prerozdelovanie pomoci chudobným

Čítajte aj: Chudoba

Čítajte aj: Pracujúca chudoba

 

 


 

Chceme vás poprosiť aby ste na diskusiu a komentáre využili naše spoločné fórum - KLIKNITE a prejdite na fórum. Budeme radi ak obohatíte našu komunitu aj vy, pridaním svojho názoru alebo založením témy ktorú ešte nemáme.




Škola a práca | stály odkaz

Komentáre

  1. Im je to fuk
    Vôbec ich to v takej fabrike nezaujíma aké máš vzdelanie a aké si chceš urobiť. K linke potrebujú mukla čo im bude makať ako oni písakjú, ťahať nadčasy a keď nie, tak ho jednoducho vymenia. Však nezamestnaných máme dosť. S takouto politikou ako má človek chodiť do školy a zvyšovať si kvalifikáciu? Spoločnosť mu to nedovolí. Ak pracuješ nemáš kedy chodiť do školy keďže bežný slovák nevie ani čo je to voľno. A keď nepracuješ tak si to nemáš z čoho zacvakať. Takže jediný spôsob je ako je písané ale na to je ideálnych asi 12% mladých.
    publikované: 03.03.2010 21:03:18 | autor: Pišta (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Postreh
    Dnes som niečo hľadal na Googli a náhodou som našiel článok o diskriminácii študujúcich zamestnancov. Jednu ženu vyhodili z roboty za to že si robila vysokú. Nechcela jej šéfka dávať voľná na školu a nakoniec ju aj vyhodila.

    publikované: 10.03.2010 20:04:18 | autor: Lunochod (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Štúdium pri práci
    Však presne to. Ale aj to že potrebujú vysokoškolákov tým mysleli asi všelijakých IT expertov a lekárov špecialistov. Lebo mne sa zdá že sa skoro každý mladý hrabe na vysokú a vysokoškolsky vzdelaných ludí je tu dosť. Stačí skončiť hocijakú kulturológiu a už máte titul. Ale oni to mysleli asi s tým ako sa uplatní ten človek na pracovnom trhu. Mať titul a uplatniť sa je rozdieľ. A poriadny!
    publikované: 06.12.2011 17:24:14 | autor: Tomáš (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014