Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smartfony vs. klasicke mobily

Smartfón je vlastne mobilný telefón pracujúci na princípe malého počítača, teda má svoj operačný systém, RAM, procesor a všetky tieto veci. V článku sa zameriame konkrétne na operačný systém android. Keď si ho zadovážite prvýkrát v živote môžete sa stretnúť s problémami ktoré sa dozviete až za chodu.
Sú veci ktoré by vás ani nenapadlo sa spýtať pri kúpe mobilu, keďže bežne sa každý zameriava na výdrž batérie, rozlíšenie fotoaparátu, druh konektorov, odolnosť voči vode a prachu atď. Nikoho však nenapadnú veci ktoré opíšem v článku lebo by ste to od nového a moderného mobilu ani neočakávali. Výhody smartfónov oproti klasickým poznáme azda všetci ale sú tu aj nejaké nevýhody! Na všetky tieto veci je však riešenie a na diskusných fórach zameraných na android určite nájdete na všetko návod a rady ale predsa sú ľudia ktorým sa nechce o telefón dodatočne starať ale radi by ho využívali podobne ako svoje predošlé NEsmart telefóny. Ľudovo nazývané aj ,,hlúpe" čo je však nadčasové keďže ten hlúpy si poradí s niektorými vecami oveľa jednoduchšie ako ten ,,múdry" pre porovnanie ku každej spomenutej veci ohľadne smartfónov dodám na porovnanie ako si s danou vecou poradí klasický mobil:


1. Výdrž batérie

- Smartfón: Keďže má procesor a operačný systém a pracuje na báze počítača má aj vyššiu spotrebu, ďalej je tam osvetlený dotykový display neustále dátové pripojenie na pozadí atď.

- Klasický: Malý display, pripája sa len ak pustíme prehliadač či aplikáciu čo si to vyžaduje, jednoduchý software ako v nejakej kalkulačke.


2. Písanie SMS a MMS

- Smartfón: Mnohé z nich sú až tak preautomatizované že ak píšete dlhšiu SMS tak vám namiesto spojenia viacerých SMS automaticky nahodí režim MMS lebo to telefón považuje za logické riešenie. V nastaveniach sa to obvykle nedá ovplyvniť a riešenie je si hľadať nejakú alternatívu vo forme aplikácie.

- Klasický: Buď vás to nechá nech si pošlete aj megaesemesku skladajúcu sa z desiatich SMS, alebo sa vás spýta či to nechcete radšej prehodiť do MMS, alebo to prehodí síce automaticky ale vždy máte v nastaveniach možnosť si to vrátiť naspäť.


3. Úložný priestor a SD karta

- Smartfón: Niektoré to majú, niektoré nie, proste tu narazíte často na taký problém že si chcete inštalovať hru či aplikáciu ale mobil to tlačí automaticky do pamäte telefónu a nedá vám žiadnu možnosť výberu. Ak sa pamäť zaplní tak vás vyzve mazať aplikácie pričom máte v mobile zastrčenú trebárs aj 16 gigabajtovú pamäťovú SD kartu, je vám to nanič! Samozrejme aj na toto treba aplikácie ktoré vám ,,presunú" inštalované veci na SD kartu ale prináša to zase len komplikácie (buď potrebujete root práva, alebo to jednoducho nefunguje).

- Klasický: Tam sa vám najprv všetko sťahuje do pamäte mobilu a keď sa tá zaplní buď sa vás mobil spýta či to chcete dávať na SD kartu alebo to tam začne automaticky dávať. Aj hocikedy môžete jednoducho aplikáciu či hru presunúť na SD kartu a naspäť bez problémov.


4. Bluetooth


- Smartfón: Zase nie všetky ale u niektorých sa stáva že majú síce bluetooth ale je vám nanič keďže ho väčšina ľudí používa na posielanie si vecí navzájom ako boli zvyknutí u klasických mobiloch. Ale v niektorých prípadoch ten bluetooth slúži len na pripojenie príslušenstva a nič viac. Potom zas len u niektorých (niekde to ide vypať) je bluetooth po zapnutí viditeľný iba nejaké určité sekundy, potom to musíte stále opätovne zapínať aby bol mobil viditeľný čo je otrava.

- Klasický: Žiadne obmedzovanie bluetoothu, ak ho zapnete je v pohotovosti kým ho nevypnete sami, a viditeľnosť mobilu si tiež redukujete ako chcete, a samozrejme môžete odosielať či prijímať čokoľvek.


5. Priečinky a galéria

- Smartfón: Zase si musíte dodatočne sťahovať kadejaké file managery a pracovať cez ne lebo klasický prehrávač hudby alebo fotogaléria vám všetko automaticky ukazuje ako jedno na kope. Ak chcete mať štruktúru že hudbu rozdelenú podľa žánrov či interpretov do zložiek, musíte robiť vo filemanageri, s fotkami platí detto to isté, ale keďže file manager je určený trochu na iný účel ako počúvanie hudby či prezeranie fotiek (skôr na vymazanie, presunutie, úpravu atď), zase musíte všetko po jednom otvoriť, zatvoriť, prejsť na ďalšie, znovu otvoriť atď.

- Klasický:
Tu sa to všetko od začiatku dávalo do priečinkov, nič sa s ničím nemiešalo, kam ste to dali tam ste to mali.




Časom pridám ďalšie skúsenosti ak nejaké ešte objavím. Ak aj vy nejaké méte podeľte sa o tom na našom diskusnom fóre kde sa stačí len raz zaregistrovať a potom môžete veselo diskutovať aj na rôzne iné témy. Ak tam už ste tak sa prihláste a napíšte názor.




Čítajte aj: Alternatíva za google play na androide

Čítajte aj: Klávesové skratky pre Windows

Čítajte aj: Zmazanie účtu na facebooku



 


Informatika | stály odkaz

Komentáre

  1. Staré dobré časy
    Ach, pamätám si keď mal každý SE a boli sme nadšený čo to všetko dokáže :)
    publikované: 08.10.2015 16:56:27 | autor: iPad (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014