Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Priestupok, prečin, zločin

Ako správne rozdeliť priestupok, prečin, zločin a trestný čin. Ide o zákonom zadefinované pojmy, ktoré Vám napovedia o vážnosti protispoločenského konania, s tým súvisiacom treste, resp. sankcii, príp. naznačiť subjektívnu stránku – vnútorný vzťah páchateľa k takému konaniu.

V jednoduchosti z pohľadu protispoločenskej nebezpečnosti môžeme usporiadať tieto pojmy od najľahšieho po najvážnejšie nasledovne:

  1. Priestupok
  2. Prečin
  3. Zločin

Priestupok

Priestupkom sa označuje najľahšia forma protispoločenského konania. Je to zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti (zákon č. 372/2990 Zb.) alebo v inom zákone. V porovnaní s trestnými činmi, sa za priestupok neukladá trest odňatia slobody. Priestupky sa zväčša trestajú pokutami, ale možno uložiť aj pokarhanie, zákaz činnosti, prepadnutie veci, či ochranné opatrenie, ktorým môže byť zhabanie veci alebo zákaz navštevovať určené verejne prístupné miesta a miestnosti, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje alebo konajú verejné športové alebo kultúrne podujatia. Hranicu medzi priestupkom a trestným činom možno určiť len skúmaním naplnenia znakov skutkových podstát takého priestupku a trestného činu. Ak nie sú naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu, príp. ak tieto naplnené sú, ale ide o prečin a jeho závažnosť je nepatrná alebo malá, možno skutok kvalifikovať ako priestupok. Ak však skutok napĺňa aj skutkovú podstatu priestupku aj trestného činu, má prednosť stíhanie skutku ako trestného činu. Všeobecne je rozdiel medzi priestupkom a trestným činom v ich spoločenskej nebezpečnosti. Merateľnosť takej spoločenskej nebezpečnosti sa líši od toho-ktorého priestupku alebo trestného činu.


Trestný čin

Prečin a zločin sú trestnými činmi. Pojem trestný čin tak všeobecne zahŕňa prečiny a zločiny. Trestné činy (prečin, zločin) na rozdiel od priestupkov sú upravené jednotne v jednom zákone – Trestný zákon. Pri trestných činoch, možno ukladať tresty, a ochranné opatrenia. Trestami sú trest odňatia slobody, trest domáceho väzenia, trest povinnej práce, peňažný trest, trest prepadnutia majetku, trest prepadnutia veci, trest zákazu činnosti, trest zákazu pobytu, trest zákazu účasti na verejných podujatiach, trest straty čestných titulov a vyznamenaní, trest straty vojenskej a inej hodnosti a trest vyhostenia. Ochrannými opatreniami sú ochranné liečenie, ochranná výchova, ochranný dohľad, detencia, zhabanie veci a zhabanie časti majetku. Pri trestných činoch tak na rozdiel od priestupkov zákon poskytuje viac možností na potrestanie páchateľa, ktorými možno aj oveľa podstatnejšie zasiahnuť páchateľa. Táto skutočnosť je logicky daná v nadväznosti na vážnosť a nebezpečenstvo protispoločenského konania, ktoré trestné činy oproti priestupkom predstavujú, rovnako ako potrebu dôraznejšieho potrestania a prevychovania páchateľa.


Prečin

Prečinom je nedbanlivostný trestný čin alebo úmyselný trestný čin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcej 5 rokov. Prečinom je tak buď protiprávne konanie, ktorého sa páchateľ dopustí z nedbanlivosti alebo úmyselne avšak s hornou hranicou trestnej sadzby trestu odňatia slobody neprevyšujúcej 5 rokov. Prečin tak v sebe implikuje ľahšie formy kriminality.


Zločin

Je vždy len úmyselný trestný čin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby prevyšujúcou 5 rokov. Trestný zákon v osobitnej časti obsahuje základné skutkové podstaty trestných činov a k týmto tzv. kvalifikované skutkové podstaty. Základná skutková podstata obsahuje základné pravidlo správania, pri ktorého porušení páchateľovi hrozí tam uvedený trest. K základnej skutkovej podstate prináležiaca kvalifikovaná skutková podstata obsahuje vždy prísnejšiu sankciu počítajúc s vážnejším protispoločenským konaním než to, ktoré upravuje základná skutková podstata. Napríklad za krádež v základnej skutkovej podstate § 212 ods.1 Trestného zákona hrozí trest až do 2 rokov, pri min. výške škody. Ak však páchateľ spôsobí väčšiu škodu, skutok sa bude posudzovať v kvalifikovanej skutkovej podstate podľa § 212 ods. 2 Trestného zákona a páchateľovi hrozí trest 6 mesiacov až 3 roky. Zločinmi sú tak aj úmyselné trestné činy, ktoré sú v základnej skutkovej podstate síce prečinmi, ak v prísnejšej skutkovej podstate úmyselného prečinu je ustanovená horná hranica trestnej sadzby prevyšujúca 5 rokov.



Zdroj: Paneurópska vysoká škola

 

 

Keby ste mali záujem zadiskutovať si na rôzne témy tak k dispozícii je aj diskusné fórum na rôzne témy, ktoré nájdete v odkazoch na ľavej strane.



Spolocnost | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014