Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pracujúca chudoba

Pod pojmom chudova si väčšinou predstavujeme väčšinou dôchodcov, nezamestnaných, invalidov atď. Avšak je tu aj skupina pracujúcich za nízke mzdy tzv. pracujúca chudoba.
Viem že s tým nič nespravíme tak aspoň využijeme demokratickú slobodu slova. Názor na túto vec sa delí do dvoch táborov:

1. Pracujúci za nízke mzdy tvrdia že lepšie to už nebude, súkromník nedá, maximálne povie že ak sa nepáči, zajtra nemusíte chodiť.

2. Skupina úspešných kariéristov tvrdí že si za to môžu sami, mali sa lepšie učiť a viac sa snažiť. Veď sú rôzne kvalifikačné kurzy, vysokú aj maturitu si môžete spraviť externe, môžete sa učiť jazyky atď.


Tak ja to zase uvediem na správnu mieru. Každý nemôže byť kariérista. Predstavte si že by každý jeden obyvatel štátu by bol lekár, právnik, ekonóm, informatik, menežér atď. Dáva vám to zmysel? Veď to je nemožné! Kto by napiekol chlieb? Kto by spracoval odpoad? Kto by staval domy? Problém nieje o tom že každý má utekať na vysokú školu ale o tom že manuálna práca nieje zaplatená, nieje vážená, je to brané ako otrokárstvo. To len táto spoločnosť určila rebríček hodnôt tak že cenu má len študovaný právnik s červeným diplomom a kariéristi menežéri a upratovačka čo im uprace kanceláriu je nikto. Nezaslúži si za takú "podradnú" prácu peniaze.

Ďaľšia vec je že každý nemá bunky na učenie. Pochopenie rovníc a diplom na matematickej fakulte nieje samozrejmosťou každého z nás. To vidíte aj sami že veľakrát človeka tlačia rodičia na vysokej ale nejde mu to učenie. Nie sme všetci rovnakí. Je tu ešte aj ďalší činiteľ a to je že aj keby chcel človek študovať jednoducho na to nemá! Keď pracuje niekto na pozícii nekvalifikovanej práce za nízku mzdu tak nemá na to financie aby si platil semestre na externom štúdiu a zamestnávateľ mu bráni navštevovať školu. Napríklad človek pracujúci v administratíve pracuje len od pondelka do piatku a nenadčasuje. Kým človek vo fabrike musí ísť do práce aj v sobotu keď sú zakázky a keď mu to nevyhovuje lebo chce ísť na nejaký kurz či školu tak to má komplikované. Majitelovi je jednoduchšie ak tam zamestná človeka ktorý mu bude robiť od úmoru do úmoru a nebude chcieť nikdy voľno. Takže študujúcemu dajú výpoveď a doštudoval.

Zase to je o tom že zopár superbohatých držia peniaze a potom sú len chudobní čo na nich pracujú. Mzdy nepokryjú ani štandartné poplatky za bývanie, tak ľudia budú nútení hladať lacnejšie riešenia. Predať domy a byty, ísť bývať do karavanov, záhradiek, unimobuniek a bude to tu vyzerať ako v krajinách tretieho sveta že v centre mesta mrakodrapy boháčov a okolo plechové búdy, prívesy, karavany, maringotky, unimobunky...

<< Diskusia >>

 


Čítajte aj: Nespravodlivé prerozdelovanie pomoci chudobným

Čítajte aj: Chudoba

Čítajte aj: Zamestnávatelia bránia vo vzdelávaní

 


 

Chceme vás poprosiť aby ste na diskusiu a komentáre využili naše spoločné fórum - KLIKNITE a prejdite na fórum. Budeme radi ak obohatíte našu komunitu aj vy, pridaním svojho názoru alebo založením témy ktorú ešte nemáme.




Škola a práca | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014