Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Minimálna mzda a práca

Zamestnávatelia sa často vyhovárajú prečo ju nemôže (alebo nechcú) zvýšiť. Odborníci vypočítali že to na prežitie stačí a kto z toho nevyžije asi zle kalkuloval, odvolávajú sa na to. Avšak zvýšenie miezd by nebol žiadny armagedon ale...
Dávanie peňazí do obehu. Keď to porovnáme v zahraničí sú zhruba rovnaké ceny (veľakrát ešte aj lepšie) ako u nás a predsa oni môžu zarábať viac a my nie. Zamestnávatelia sa vyhovárajú najčastejšie na to že nieje z čoho, museli by obmedziť výrobu, znížiť stavy atď. Ale potom sa pýtam ako je možné že v iných štátoch zarábajú viac a predsa sa nemusí ani prepúšťať, ani nahrádzať ľudí robotmi atď. Vlastne peniaze sú len kolobeh. Ak človek živorí na hranici biedy teda len prežíva od výplaty do výplaty tak si akurát vyplatí nájomné, naje sa, dopraví sa do práce a koniec. To je tak všetko kde míňa. Ale ak by ten človek mal dačo navyše tak nesedel na peniazoch doma ako sliepka na vajci ale šiel by na dovolenku, ku kaderníkovi, do kina, do reštaurácie, do obchodov si kupovať ďalší spotrebný tovar čím by dal prácu ľuďom ktorí ten tovar vyrábajú, podnikatelia by mali trh a dobrý odbyt, tým pádom lepšie tržby a mohli by dať svojim zamestnancom viac. Ale ak sa nebudú míňať peniaze lebo nebude čo míňať tak tým pádom všetci budú doma sedieť, nikto nikam nepôjde, nikto nič nekúpi, a tým pádom celý ten ekonomický systém padne. Preto sa zvyšovania minimálnej mzdy netreba báť. Treba ju podporiť. Ďalší argument je ten že ak ten konečný výrobok má v zahraničí rovnakú cenu a veľakrát aj nižšiu ale ľudia čo ho predajú a vyrobia majú väčšie mzdy. Poďme si povedať príklad na tablete. Viem z prvej ruky že ten istý model tabletu stál na slovensku 200€ a v Nemecku len 150€. Tak ako je možné že v nemecku kde je vyššie nájomné za priestory obchodu, kde zamestnanci obchodu majú vyššie mzdy môže ten tablet stáť 150 a ešte stále ho predajú s rabatom a na slovensku kde sú nižšie mzdy, nižší nájom za priestory a cena je 200€ aby nebol chudák podnikateľ v strate. Aj benzín som neraz videl že bol v zahraničí lacnejší ale ten pumpár má 3x vyššiu mzdu ako ten slovenský a predsa prežijú! A zase poďme logicky na vec. V Nemecku vo fabrike vyrobia produkt ktorý predajú za 1.000€ ale zamestnanci fabriky zarábajú 2000€ na hlavu a ešte sa im vždy oplatí vyrábať takže majú aj rabat (veď bez toho by to nerobili) ale na slovensku keď vyrábajú auto majú zamestnanci 400€ ale ten finánlny produkt predajú tak isto za 1.000 alebo mnohokdy aj drahšie! Tak potom kde je chyba? Lebo matematicky to nijako nesedí!

Škola a práca | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014