Centralnet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bezdomovectvo vs. pracujúci otrok systému

Keďže patrím medzi pomalších, nešikovnejších, a nemám ani vzdelanie, často ma vyhodia z práce. Našťastie situácia na trhu práce je taká že je stále nedostatok pracovnej sily, tak keď ma z jednej haly vyhodia, zamestnám sa v susednej hneď na ďalší deň. Avšak okolie ma upozorňuje že nie vždy to takto bude, raz tie firmy pôjdu do lacnejších krajín, opäť sa vrátia pohovory, výberové konania, a vtedy si už ani neškrtnem. Takže mi hrozí bezdomovectvo. Keďže neviem ani s peniazmi hospodáriť, tak často musím robiť podobné činnosti z akých žijú bezdomovci a celkom dobre to vynáša. To "dobre" je myslené tak že neni to veľa ale každý deň sa najem, a z toho ma napadla táto myšlienka ktorú som obsiahol v blogu.
Zbieranie zálohovaných fliaš a plechoviek (Z)

Včera aj dnes som na *strednom okruhu (to nižšie vysvetlím) nazbieral viac ako 5€ teda včera 5 aj niečo a dnes 5,55€. A vtedy som tak rozmýšľal že keby som to robil Fulltime tak tam sa 10€ dá kľudne zarobiť na dennej báze, keby som dával *veľký okruh. A to keď si tak pomyslím že ma čaká bezdomovectvo a to je bez pochýb, lebo som už niekoľkokrát vyrátal, že pri mojich schopnostiach nemám šancu na bývanie… Ale tak noclahárne sú za symbolické ceny teda okolo eura. Keď sa 10€ dá denne urobiť na zetkách tak mi ostáva 9€ denne čo je skoro toľko ako keď som zamestnaný a musím platiť nájmy povinné platby a zostane mi niečo. Ono sa to nedá porovnávať lebo na nájom by som si zo Z-iek nedokázal nazbierať ale bezdomovec žiadne povinné platby nemá. Neplatí dane, neplatí nájom, hypotéku, energie, poistku atď. Tým pádom on čo zarobí (či už nažobre, odnesie kovošrot, zbiera Z-tká) je to jeho čistý zisk. Pracujúci človek (otrok systému) drie za 1000€ z čoho platí energie, nájom, hypotéku, poistky, internet, televíziu, deti aby mali vystarané, domáce zviera atď. a nakoniec vysvitne že z 1000€ čo zarobí 600-700€ odíde na veci ktoré (bezdomovec neplatí) zaplatí a zostane mu denne na míňanie podobná suma ako bezdomovcovi. Zamysleli ste sa nad tým? Bezdomovec ktorý nefetuje, nepije (čo je podmienka v nocľahárni) má v podstate bezstarostný život lebo charity pomáhajú, nocláhareň je k dispozícii, všetky drobáky čo nazbiera sú jeho, odvody mu platí štát, dostane ešte nejaké sociálne dávky to je to nepodmienečné životné minimum na to netreba mať ani odpracované roky, neplatí dane, hypotéku, nevychováva deti, nestará sa o domáce zvieratá, prvú pomoc má zákonom garantovanú (veď neraz rozhorčení ľudia spomínajú že 112-ku volajú ku kadejakým sockárom čo sa uchlastajú). Takže úplne vylúčení zo spoločnosti niesu.


No a k tým okruhom. Rozdelil som to na také 3 zóny

Malý okruh - To je také keď len narýchlo obídem koše čo mám v trase kadiaľ idem domov zo zastávky + to čo mám z roboty a dokopy mi to hodí minimálne 2€ denne. Niekedy aj 3 alebo 3,50.  

Stredný okruh - Tie sú také že už zájdem aj na frekventované miesta. Na stanicu, obídem zastávky, okolie kaštieľa, parky, parkoviská pred fabrikami. A len to mi zaistí 2 až 3 plné tašky za čo mávam okolo 5€ niekedy aj viac. 

Veľký okruh - To už idem všetko čo aj v strednom, ale plus ešte zájdem vyberať koše aj do nákupných centier, nemocnice, klientské centrum, štadión, kino, všade kde je veľká pravdepodobnosť použitia balených nápojov. Dejiská kultúrnych podujatí… atď.  Toto už sú minimálne 10 eurové záležitosti.


Takže ak by som nemal žiadne iné starosti len ráno vstanem opustím nocľaháreň, a celý deň na full time sa venujem iba kovošrotu, Z-tkám, hľadaniu padnutých drobákov (často ich zabúdajú v nákupných vozíkoch alebo v kávomatoch ten výdavok… Tak by som denne vedel aj do 15€ si spraviť a to mám skoro to isté ako keď robím a musím sa držať na uzde. 

A ešte je to aj efektívnejšie pre ľudí čo si nevedia zadeliť peniaze, lebo mzdu dostanem naraz a keby ma nikto nebrzdil tak ju prehodujem behom týždňa a bol by som bez peňazí a ešte aj do práce by som musel chodiť. Takto si denne čo zarobím len to môžem minúť a ďalšie peniaze ma čakajú až keď pôjdem opäť na “lov” takže možno v súčte si zarobím 100-200€ mesačne z takýchto sockárskych činností ale nemám ich naraz a to je podstata. Že mám každý deň len svoj úlovok a ďalší deň mám zase niečo. Keby aj v zamestnaní vyplácali mzdu dennou formou, tak by som vyžil aj z 300€ mesačne. Že proste firma by mi polovicu výplaty dala na sporiaci účet kam sa dostanem len s povolením a mzdu by mi vždy na fajront vyplácali po 10-15€ tak by som stále mal peniaze a nikdy by som nemal také že týždeň hladovať. A ako bezdomovec to tak aj budem mať. 

 


Keby ste mali záujem zadiskutovať si na rôzne témy tak k dispozícii je aj diskusné fórum na rôzne témy, ktoré nájdete v odkazoch na ľavej strane.








Škola a práca | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014